20 bästa reseapparna 2017

20 favoritappar som gör din resa enklare och trevligare

En av de roligaste sakerna med att resa är förväntningarna innan man åker. Biljetter och boende är bokat, reseguiden är lånad och läst, och mobilen är fullproppad med nyttiga appar.

Vi har gått igenom ett stort antal appar och tagit fram en topp 20-lista för 2017. Oavsett vart du ska och vad du ska göra, och oavsett om du har iOS eller Android, kommer du att hitta några du gillar.

1. Kindle

Med Kindle-appen behöver du inte en Kindle – bara din smartmobil. Du kan inte byta böcker med folk på resan men det är väldigt smidigt Hur kan du annars bära runt 1,000 böcker i ett format mindre än en vanlig pocket? Dessutom är batteritiden överlägsen din Ipad eller Surface. Skaffa Amazons Kindle-appen till iPhone, Android eller Windows Phone.

2. SAS Survival Guide

Med lite fantasi kan man göra en egen säng.
Med lite fantasi kan man göra en egen säng.

Kan du morsekod? Vet du hur man gör upp en eld utan tändstickor? Med den här appen har du alla tricks du behöver kunna i fickan, när du behöver dem. Om du ska ut i vildmarken är denna app ett måste. Den är sammanställd av en före detta elitsoldat i brittiska SAS och innehåller hundratals överlevnadstips som även kan komma till pass hemma. Det är aldrig fel att vara förberedd, eller hur? (iOS och Android)

 3. FlightAware

Skippa flygplatsernas egna appar och satsa på en som täcker alla. FlightAware låter dig se flygen i realtid, med notifieringar och eventuell förseningsinfo. (iOS och Android).

4. LoungeBuddy

Några timmar att slå ihjäl på en flygplats? Varför inte använda loungen? LoungeBuddy ger dig tillgång till 170 lounger världen över, med ett system som bygger på betalning per besök. Hitta den lounge du vill använda och boka. (iOS och Android).

5. Google Translate

Det här är en riktig klassiker i internetsammanhang. Google Translate har en riktigt smidig funktion som låter dig översätta saker i realtid, inklusive offlinefunktionalitet. Ladda ner språket du använder och rikta kameran mot det du vill översätta. Till exempel en skylt. Pang – den är översatt. (iOS och Android).

6. Duolingo

Hur frågar man om toaletter på arabiska?
Hur frågar man om toaletter på arabiska?

Duolingo är full av små, lagom långa lektioner med vilka du lär dig att skriva, lyssna och läsa på nya språk. Duolingo innehåller 27 språk inklusive klingon om du vill resa ut i rymden. Börja med grundläggande verb, fraser och meningar, och lär dig nytt varje dag. (iOS och Android).

7. TripIt

Har du en resa bokad med fler än ett hotell eller flygbolag? Då är TripIt lösningen. TripIt bakar ihop dina bokningar till snygga, lättlästa kort och det enda du behöver göra är att vidarebefordra bokningsmailen till deras adress. Det funkar inte alltid, bussar brukar ofta vara ett problem, men oftast. Och det ser riktigt bra ut. (iOS och Android).

8. XE

Om du är som vi och inte kan hålla valutor i huvudet, kommer du att gilla konverteringsappen XE. Kom ihåg att uppdatera växelkursen innan du åker så att du har den senaste nedladdad. (iOSoch Android).

9. AroundMe

AroundMe identifierar vart du är, och listar de närmaste bankerna, barerna, bensinmackarna, sjukhusen, hotellen, biograferna, restaurangerna, matbutikerna och taxi. Användbart om du vill hinna med en bio – avgörande om du blir sjuk på resan (iOS och Android).

10. Wiffinity

Det är inget måste men wifi på resan är definitivt ett plus. Wiffinity är ett bra sätt att hålla dig online, med en växande lista av gratis wifi-hotspots som matas in av användarna själva. Perfekt när du har roaming avstängt men ändå vill uppdatera fejjan. (iOS och Android).

11. Yuggler

Hitta barnvänliga grejer och låt barnen leka av sig ordentligt.
Hitta barnvänliga grejer och låt barnen leka av sig ordentligt.

Yuggler är en välsignelse för föräldrar som reser med sina barn. Med appen kan du lätt hitta barnvänliga saker att göra i närheten. Det finns flera filter som låter dig sortera efter just det dina barn tycker om att göra. (iOS enbart just nu!)

12. Touchnote

Det här är en fullfjädrad reseapp. Touchnote låter dig skapa och skicka personliga vykort baserade på dina egna foton – allt för samma pris som ett vanligt vykort med frimärke. Allt du gör är att öppna appen, välja en bild, lägga till lite text och en adress. Sedan skickar kortet vart som helst i världen. Skaffa appen till din iPhone eller Android.

13. Flush – hitta toaletter

rese-appar
Den har i alla fall en dörr

När du är nödig är du nödig. Installera Flush och slå på din gps så behöver du inte oroa dig för att inte hitta närmaste toalett. Ganska trevligt i städer som till exempel New Delhi. Ladda ned den till din iPhone eller Android.

 14. Prey Anti Theft

Ett av problemen med smartphone är att den kan gå sönder, stjälas eller tappas bort. Och då står du där, handfallen. Om något av de två sistnämnda inträffar hjälper det att ha Prey Anti Theft. Prey hjälper dig att hitta din mobil, låsa den och slå igång ett larm. Den är helt gratis och mycket användbar. Skaffa den till iPhone eller Android. Förresten, du har väl inte glöm att ställa in en pinkod eller ett fingeravtryck på din mobil?

15. CityMapper

Grand Central är förvirrande
Grand Central är förvirrande

CityMapper täcker in 36 städer och kombinerar alla transportsätt som finns, i en och samma app. Det är ett smidigt sätt att undersöka det bästa sättet att ta sig från A till B. Prova! (iOS och Android).

16. WeatherPRO

anvandbara-appar
Hade varit trevligt med ett paraply

Väderappar går det hundra av på ett dussin – och alla har sin favorit. WeatherPRO är extremt detaljerad, innehåller skidväder, strandväder (med uv-index och vattentemperaturer) och den är framförallt pålitlig. Skaffa den till iPhone eller Android.

17. MAPS.ME

basta-appar-for-resa
”Det känns som att vi åker i cirklar … ”

Mobildata utomlands kan kosta – en rejäl slant. Särskilt om du använder kartor. Lyckligtvis behöver du inte göra det. MAPS.ME är en kart-app som är gratis och lagrar kartorna offline om du vill, precis som Google Maps. Skaffa den till iPhone eller Android. För Windows Phone finns Here Maps.

18. First aid

Förhoppningsvis behöver du aldrig öppna denna app. Du har kanske tagit en förstahjälpen kurs eller två, men vi vet sällan hur man ska reagera under en nödsituation. Installera denna, så har du alltid en referens att vända dig till utifall att (iOS and Android).

 19. Skype

Skype är kungen av “ringa hem”-appar när du är utomlands för jobb eller semester. Att du dessutom kan ringa videosamtal gör inte saken sämre. Skype är dessutom gratis sålänge du har en vettig, gratis wifi-uppkoppling. Ladda hem den till din iPhone, Android eller Windows Phone.

 20. Hotels Combined

Jämför och boka hotell i en sökning. Söker på alla stora hotellsidor som Booking.com, Expedia, Hotels.com, Mr Jet, Venere med flera. Ett måste på t.ex bilsemestern. Ladda hem den till din iPhone, Android

 

Källa: Momondo