Det här googlade svenskarna på 2015

Varje dag genomförs runt 50 miljoner sökningar på Google i Sverige. Det blir över 18 miljarder sökningar på ett år. För sjätte året i rad har Google sammanställt söktrenderna 2015 som visar vad vi har intresserat oss för under året som gått.
Det blir listor på populäraste sökord, sökningar som inleds med ”hur” eller ”vad”, men också populära sökord inom kategorier som film, idrottare, mat, låttexter och så vidare.
– Sammanställningen visar det engagemang, intresse och inspiration som finns i det svenska folket. Trenderna reflekterar ganska väl den värld vi lever i. Delvis är det nyhetshändelser som toppar, men det finns också mer personliga händelser som blivit virala, säger Jonas Wallentin, analysansvarig på Google i Sverige.
Några av de populäraste sökningarna var Lisa Holm, Trollhättanattentatet, Paris och Ikea-morden i Västerås – nyheter som dominerat under året. Även mer lättsmälta händelser och virala succéer har googlats flitigt. I matkategorin petade semmelwrapen ner chiapuddingen från förstaplatsen av den mest googlade maten och Lars Ohlys något misslyckade tatueringsselfie toppade den nya listan med mest sökta selfies.
Något som Google säger har blivit tydligt av sammanställningen är att antalet frågor har ökat och mer specifikt antalet sökningar som genomförs med mobiltelefonen. Sökningarna, som ofta är kopplade till tv-program, visar att vi använder mobilen under programmens gång för att försöka få svar på frågor som väcks. Exempelvis är: ”Hur lång Jenny Strömstedt?” som är den vanligast googlade frågan som börjar med ordet ”hur”. Denna fråga tror Jonas Wallentin kan ha en koppling till hennes medverkan i ”Let’s dance”.
Samtidigt har mobilanvändningen gjort att vår uppkoppling och sökningar har portionerats ut över hela veckan.
– Tidigare hade vi tillgång till internet vid en dator på jobbet eller när vi var hemma på kvällen. Men nu är vi uppkopplade konstant. Tidigare såg vi ett sökmönster som peakade i början av veckan när man kom tillbaka till jobbet. Måndag och tisdag var det som mest. Fredagar och lördagar var det lägst. Men det har blivit jämnare nu, säger Jonas Wallentin.

Här är några axplock på de populäraste sökorden inom några kategorier.

Mesta sökord:
1. Lisa Holm
2. Agario
2. Fifty Shades of Grey
Personer:
1. Lisa Holm
2. Caitlyn Jenner
3. Måns Zelmerlöw
Tv-program:
1. Ex on the Beach
2. Melodifestivalen
3. Morran och Tobias

Mat:
1. Semmelwrap
2. Chiapudding
3. Vulkanpizza

Frågor som börjar med ”Hur..”
1. Hur lång är Jenny Strömstedt?
2. Hur framställer vi oss själva på nätet?
3. Hur fungerar nya Snapchat?

Frågor som börjar med ”Vad…”
1. Vad har hänt i Paris?
2. Vad betyder emojisarna?
3. Vad är decemberöverenskommelsen?

Frågor som börjar med ”Vem..”
1. Vem är Julia Caesar?
2. Vem vann Eurovision
3. Vem är gärningsmannen i Trollhättan?

Källa: Dagens Nyheter