Nyheter

20 bästa reseapparna 2017

20 favoritappar som gör din resa enklare och trevligare

En av de roligaste sakerna med att resa är förväntningarna innan man åker. Biljetter och boende är bokat, reseguiden är lånad och läst, och mobilen är fullproppad med nyttiga appar.

Vi har gått igenom ett stort antal appar och tagit fram en topp 20-lista för 2017. Oavsett vart du ska och vad du ska göra, och oavsett om du har iOS eller Android, kommer du att hitta några du gillar.

1. Kindle

Med Kindle-appen behöver du inte en Kindle – bara din smartmobil. Du kan inte byta böcker med folk på resan men det är väldigt smidigt Hur kan du annars bära runt 1,000 böcker i ett format mindre än en vanlig pocket? Dessutom är batteritiden överlägsen din Ipad eller Surface. Skaffa Amazons Kindle-appen till iPhone, Android eller Windows Phone.

2. SAS Survival Guide

Med lite fantasi kan man göra en egen säng.
Med lite fantasi kan man göra en egen säng.

Kan du morsekod? Vet du hur man gör upp en eld utan tändstickor? Med den här appen har du alla tricks du behöver kunna i fickan, när du behöver dem. Om du ska ut i vildmarken är denna app ett måste. Den är sammanställd av en före detta elitsoldat i brittiska SAS och innehåller hundratals överlevnadstips som även kan komma till pass hemma. Det är aldrig fel att vara förberedd, eller hur? (iOS och Android)

 3. FlightAware

Skippa flygplatsernas egna appar och satsa på en som täcker alla. FlightAware låter dig se flygen i realtid, med notifieringar och eventuell förseningsinfo. (iOS och Android).

4. LoungeBuddy

Några timmar att slå ihjäl på en flygplats? Varför inte använda loungen? LoungeBuddy ger dig tillgång till 170 lounger världen över, med ett system som bygger på betalning per besök. Hitta den lounge du vill använda och boka. (iOS och Android).

5. Google Translate

Det här är en riktig klassiker i internetsammanhang. Google Translate har en riktigt smidig funktion som låter dig översätta saker i realtid, inklusive offlinefunktionalitet. Ladda ner språket du använder och rikta kameran mot det du vill översätta. Till exempel en skylt. Pang – den är översatt. (iOS och Android).

6. Duolingo

Hur frågar man om toaletter på arabiska?
Hur frågar man om toaletter på arabiska?

Duolingo är full av små, lagom långa lektioner med vilka du lär dig att skriva, lyssna och läsa på nya språk. Duolingo innehåller 27 språk inklusive klingon om du vill resa ut i rymden. Börja med grundläggande verb, fraser och meningar, och lär dig nytt varje dag. (iOS och Android).

7. TripIt

Har du en resa bokad med fler än ett hotell eller flygbolag? Då är TripIt lösningen. TripIt bakar ihop dina bokningar till snygga, lättlästa kort och det enda du behöver göra är att vidarebefordra bokningsmailen till deras adress. Det funkar inte alltid, bussar brukar ofta vara ett problem, men oftast. Och det ser riktigt bra ut. (iOS och Android).

8. XE

Om du är som vi och inte kan hålla valutor i huvudet, kommer du att gilla konverteringsappen XE. Kom ihåg att uppdatera växelkursen innan du åker så att du har den senaste nedladdad. (iOSoch Android).

9. AroundMe

AroundMe identifierar vart du är, och listar de närmaste bankerna, barerna, bensinmackarna, sjukhusen, hotellen, biograferna, restaurangerna, matbutikerna och taxi. Användbart om du vill hinna med en bio – avgörande om du blir sjuk på resan (iOS och Android).

10. Wiffinity

Det är inget måste men wifi på resan är definitivt ett plus. Wiffinity är ett bra sätt att hålla dig online, med en växande lista av gratis wifi-hotspots som matas in av användarna själva. Perfekt när du har roaming avstängt men ändå vill uppdatera fejjan. (iOS och Android).

11. Yuggler

Hitta barnvänliga grejer och låt barnen leka av sig ordentligt.
Hitta barnvänliga grejer och låt barnen leka av sig ordentligt.

Yuggler är en välsignelse för föräldrar som reser med sina barn. Med appen kan du lätt hitta barnvänliga saker att göra i närheten. Det finns flera filter som låter dig sortera efter just det dina barn tycker om att göra. (iOS enbart just nu!)

12. Touchnote

Det här är en fullfjädrad reseapp. Touchnote låter dig skapa och skicka personliga vykort baserade på dina egna foton – allt för samma pris som ett vanligt vykort med frimärke. Allt du gör är att öppna appen, välja en bild, lägga till lite text och en adress. Sedan skickar kortet vart som helst i världen. Skaffa appen till din iPhone eller Android.

13. Flush – hitta toaletter

rese-appar
Den har i alla fall en dörr

När du är nödig är du nödig. Installera Flush och slå på din gps så behöver du inte oroa dig för att inte hitta närmaste toalett. Ganska trevligt i städer som till exempel New Delhi. Ladda ned den till din iPhone eller Android.

 14. Prey Anti Theft

Ett av problemen med smartphone är att den kan gå sönder, stjälas eller tappas bort. Och då står du där, handfallen. Om något av de två sistnämnda inträffar hjälper det att ha Prey Anti Theft. Prey hjälper dig att hitta din mobil, låsa den och slå igång ett larm. Den är helt gratis och mycket användbar. Skaffa den till iPhone eller Android. Förresten, du har väl inte glöm att ställa in en pinkod eller ett fingeravtryck på din mobil?

15. CityMapper

Grand Central är förvirrande
Grand Central är förvirrande

CityMapper täcker in 36 städer och kombinerar alla transportsätt som finns, i en och samma app. Det är ett smidigt sätt att undersöka det bästa sättet att ta sig från A till B. Prova! (iOS och Android).

16. WeatherPRO

anvandbara-appar
Hade varit trevligt med ett paraply

Väderappar går det hundra av på ett dussin – och alla har sin favorit. WeatherPRO är extremt detaljerad, innehåller skidväder, strandväder (med uv-index och vattentemperaturer) och den är framförallt pålitlig. Skaffa den till iPhone eller Android.

17. MAPS.ME

basta-appar-for-resa
”Det känns som att vi åker i cirklar … ”

Mobildata utomlands kan kosta – en rejäl slant. Särskilt om du använder kartor. Lyckligtvis behöver du inte göra det. MAPS.ME är en kart-app som är gratis och lagrar kartorna offline om du vill, precis som Google Maps. Skaffa den till iPhone eller Android. För Windows Phone finns Here Maps.

18. First aid

Förhoppningsvis behöver du aldrig öppna denna app. Du har kanske tagit en förstahjälpen kurs eller två, men vi vet sällan hur man ska reagera under en nödsituation. Installera denna, så har du alltid en referens att vända dig till utifall att (iOS and Android).

 19. Skype

Skype är kungen av “ringa hem”-appar när du är utomlands för jobb eller semester. Att du dessutom kan ringa videosamtal gör inte saken sämre. Skype är dessutom gratis sålänge du har en vettig, gratis wifi-uppkoppling. Ladda hem den till din iPhone, Android eller Windows Phone.

 20. Hotels Combined

Jämför och boka hotell i en sökning. Söker på alla stora hotellsidor som Booking.com, Expedia, Hotels.com, Mr Jet, Venere med flera. Ett måste på t.ex bilsemestern. Ladda hem den till din iPhone, Android

 

Källa: Momondo

Digitala fotspår snart viktigare än jobbintervjun

Vad gillade du på Facebook alldeles nyss? Snart kan det vara vad en rekryterare tittar på när du söker jobb, snarare än vad dina referenser säger om dig. ”De digitala fotspåren möjliggör en mycket noggrann bedömning av en människas psykologiska egenskaper”, säger den amerikanska forskaren Michal Kosinski, som talar på Stockholm Talent Summit i dag.

 

 

Att mäta en människa – idag är det fullt möjligt. Vad du gör på internet går att följa, dina ”gilla” och kommentarer på sociala medier kan snabbt ge exempelvis en rekryterare en tydligare bild av vem du är. Du bär med dig mejlen hela tiden och i vissa program går det snabbt att se för avsändaren om du har läst eller inte läst ett meddelande. På armen bär du kanske ett aktivitetsarmband som mäter alltifrån hjärtslag till hur långt du har gått den dagen, och jobbdatorn har koll på hur aktiv du egentligen är och hur mycket datorn är i vila.

Idag arrangeras Stockholm Talent Summit av Företagsuniversitetet på Fotografiska i Stockholm, en konferens med fokus på rekrytering och arbetsliv. En av talarna är Michal Kosinski från Stanford university. Han forskar på personlighetsbedömningar genom digitala spår och leder en grupp om 150 psykologer som arbetar med att analysera mönster i åtta miljoner Facebook-profiler.

 

Michal Kosinski säger att rekrytering i framtiden inte längre kommer att handla om tester och intervjuer, utan om reella observationer om vad vi till exempel har gillat och delat på nätet.

”Att titta på vad en blivande medarbetare gillar på Facebook ger en mer exakt bedömning av denne än vad referenter och även familjemedlemmar ger.”

 

För många kan nog dessa framtida rekryteringsmetoder låta ganska skrämmande. Finns det något positivt med dem, som du ser det?

”All teknik kan missbrukas, och en viss oro för det egna privatlivet kan vara berättigad. Å andra sidan tycks dessa rekryteringsmodellerna vara mer exakta och mycket mindre fördomsfulla än vad någon människa någonsin kan vara. En rättvis och korrekt bedömning från början kan bidra till att minska risken för att sexism, rasism och åldersdiskriminering påverkar arbetsmarknaden och även sådant som tillgång till utbildning, hälsovård och rättssystem.”

 

Tror du att insikten om hur mycket som går att utläsa om oss från våra ageranden på sociala medier kommer att göra oss mer återhållsamma i framtiden?

”Vi är mitt i den digitala revolutionen och där finns ingen återvändo. Men istället för att stänga våra Facebookkonton, vilket skulle vara rätt meningslöst ändå, så bör vi fokusera på att ta fram policies som ger användarna inflytande över hur deras data lagras och används. Det är viktigt att stärka förtroendet mellan användarna och de digitala plattformarna, och göra det möjligt för de sistnämnda att använda uppgifterna om oss på ett ansvarsfullt sätt som gör våra liv ännu bättre.”

En annan av talarna på Stockholm Talent Summit är Sarah Green Carmichael, senior redaktör på amerikanska affärsmagasinet Harvard Business Review. I sitt arbete har hon fördjupat sig i hur ny teknik påverkar ledarskapet och arbetsmarknaden i stort.

”Tekniken ställer helt nya krav på arbetsgivarna. Att bli observerade förändrar människor, och det måste man som chef vara medveten om. Det kan vara positivt och göra medarbetare mer effektiva, men det kan också bli hämmande för kreativiteten”, säger hon.

 

Att lära sig att koppla ner blir bara viktigare och viktigare, menar Sarah Green Carmichael. Och det gäller både chefer och medarbetare.

”Mycket forskning visar att vi alla behöver utveckla en identitet utanför jobbet. Vi behöver vårt privatliv, och det gör oss ofta mer kreativa och lösningsorienterade sedan när vi är tillbaka på jobbet.”

 

”Därför måste vi ha även digitala pauser, och det räcker inte med att sänka ljudet på telefonen. Bara att höra den vibrera någonstans i bostaden kan räcka för att hjärnan ska gå igång.”

 

Sarah Green Carmichael säger att chefen är den som sätter normen. Denne måste därför inse att de anställda kan reagera väldigt olika på exempelvis ett mejl som skickas sent en lördagkväll. För många människor är det stressande, även om man inte läser mejlet just då. Men bara att se att chefen arbetar så sent på en helg riskerar att skapa en känsla av dåligt samvete hos den som varit ledig.

”Det kan leda till att kreativiteten dämpas och stressen tar över. För en empatisk, medveten chef ska inte detta behöva bli ett problem, men det är viktigt för arbetsgivarna att inse att det är helt nya krav som ställs nu.”

 

Källa: weekend.di.se

Det här googlade svenskarna på 2015

Varje dag genomförs runt 50 miljoner sökningar på Google i Sverige. Det blir över 18 miljarder sökningar på ett år. För sjätte året i rad har Google sammanställt söktrenderna 2015 som visar vad vi har intresserat oss för under året som gått.
Det blir listor på populäraste sökord, sökningar som inleds med ”hur” eller ”vad”, men också populära sökord inom kategorier som film, idrottare, mat, låttexter och så vidare.
– Sammanställningen visar det engagemang, intresse och inspiration som finns i det svenska folket. Trenderna reflekterar ganska väl den värld vi lever i. Delvis är det nyhetshändelser som toppar, men det finns också mer personliga händelser som blivit virala, säger Jonas Wallentin, analysansvarig på Google i Sverige.
Några av de populäraste sökningarna var Lisa Holm, Trollhättanattentatet, Paris och Ikea-morden i Västerås – nyheter som dominerat under året. Även mer lättsmälta händelser och virala succéer har googlats flitigt. I matkategorin petade semmelwrapen ner chiapuddingen från förstaplatsen av den mest googlade maten och Lars Ohlys något misslyckade tatueringsselfie toppade den nya listan med mest sökta selfies.
Något som Google säger har blivit tydligt av sammanställningen är att antalet frågor har ökat och mer specifikt antalet sökningar som genomförs med mobiltelefonen. Sökningarna, som ofta är kopplade till tv-program, visar att vi använder mobilen under programmens gång för att försöka få svar på frågor som väcks. Exempelvis är: ”Hur lång Jenny Strömstedt?” som är den vanligast googlade frågan som börjar med ordet ”hur”. Denna fråga tror Jonas Wallentin kan ha en koppling till hennes medverkan i ”Let’s dance”.
Samtidigt har mobilanvändningen gjort att vår uppkoppling och sökningar har portionerats ut över hela veckan.
– Tidigare hade vi tillgång till internet vid en dator på jobbet eller när vi var hemma på kvällen. Men nu är vi uppkopplade konstant. Tidigare såg vi ett sökmönster som peakade i början av veckan när man kom tillbaka till jobbet. Måndag och tisdag var det som mest. Fredagar och lördagar var det lägst. Men det har blivit jämnare nu, säger Jonas Wallentin.

Här är några axplock på de populäraste sökorden inom några kategorier.

Mesta sökord:
1. Lisa Holm
2. Agario
2. Fifty Shades of Grey
Personer:
1. Lisa Holm
2. Caitlyn Jenner
3. Måns Zelmerlöw
Tv-program:
1. Ex on the Beach
2. Melodifestivalen
3. Morran och Tobias

Mat:
1. Semmelwrap
2. Chiapudding
3. Vulkanpizza

Frågor som börjar med ”Hur..”
1. Hur lång är Jenny Strömstedt?
2. Hur framställer vi oss själva på nätet?
3. Hur fungerar nya Snapchat?

Frågor som börjar med ”Vad…”
1. Vad har hänt i Paris?
2. Vad betyder emojisarna?
3. Vad är decemberöverenskommelsen?

Frågor som börjar med ”Vem..”
1. Vem är Julia Caesar?
2. Vem vann Eurovision
3. Vem är gärningsmannen i Trollhättan?

Källa: Dagens Nyheter

Så medvetna mediekonsumenter är millennials

Två studier har undersökt ungas medievanor och medvetenhet som mediekonsumenter. Här sammanfattas det viktigaste som framgår av undersökningarna.
I studien från Pinpoint Market Research undersöks millennials prioriteringar, köpvanor och preferenser. I den andra studien, som genomförts av Trendera, undersökt målgruppens digitala preferenser. Begreppet ”millennials” syftar till de generationer som är födda på tidigt 80-, 90- eller 00-tal.

Här är sex faktapunkter som framgår av undersökningarna:
1. Millennials använder flera mediekanaler samtidigt för att samverka och kommunicera med varumärken
67 procent av de tillfrågade uppger att de följer ett varumärke på sociala medier. 62 procent av dem anger att den huvudsakliga anledningen till det är att de vill ta del av exklusiva erbjudanden.
2. Millennials är väl medvetna om sin makt som konsumenter – och utnyttjar den
43 procent av de tillfrågade uppger att de använt sin makt genom att utöva påtryckningar mot varumärken för att få dem att upphöra med reklam eller sponsring av en person, ett evenemang eller en händelse.
3. Millennials vill ha en relation med sina favoritvarumärken och de engagerar sig gärna i dem
Konsekvensen av det blir att förväntningarna som ställs på varumärkets kommunikation blir högre – det blir viktigare för varumärken att skapa ett bra innehåll och ett lyckat sätt att kommunicera med sina kunder.
4. Studierna har också undersökt millennials tillgång till teknisk utrustning…
81 procent av de tillfrågade uppger att de äger en tv
76 procent äger en bärbar dator
40 procent äger en iphone
78 procent äger en stationär dator
5. …och hur millennials konsumerar dem en vanlig dag
De tittar i genomsnitt 4,1 timmar på tv
Sitter framför datorn i totalt 6,7 timmar
Avänder sin iphone i totalt 2,6 timmar
6. För millennials ligger Facebook i topp när de rangordnar sociala medier-forum
Facebook – 36 procent
Instagram – 30 procent
LinkedIn – 12 procent
Pinterest – 2 procent
Snapchat – 2 procent
Källa: Resume.se